Viziteaza Transalpina, cel mai spectaculos drum din tara, la bordul unui autoturism FocusRent!
Odata cu sosirea verii, se redeschid si cele mai spectaculoase doua drumuri din Romania, Transfagarasanul si Transalpina. Acesta din urma este cea mai inalta sosea din tara noastra, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele (2.145 de metri). Transalpina, avand denumirea oficiala de DN 67C, este un drum national din Muntii Parang (Carpatii Meridionali) si face legatura intre orasul Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Intrucat este un drum montan, Transalpina este inchisa pe perioada iernii.
Daca Transfagarasanul mai asteapta pana in luna iulie, Transalpina s-a redeschis in primul weekend din iunie, asa ca acum este ocazia perfecta sa inchiriezi un autoturism de la FocusRent si sa o descoperi. Cea mai inalta sosea din Romania traverseaza patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu si Alba – traversand Muntii Parang de la sud la nord. Parcurgand acest drum extrem de spectaculos, vei putea admira unele dintre cele mai inalte creste montane de la noi: Dengheru (2.084 de metri), Papusa (2.136 de metri), Urdele (2.228 de metri), Iezer (2.157 de metri) si Muntinu (2.062 de metri).
Daca tot ajungi cu masina companiei de inchirieri auto pe aceasta sosea de creasta, ar fi bine sa cunosti si putin din istoria sa. Unele surse spun ca Transalpina ar fi fost construita de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, iar altele – ca ar fi fost refacuta de germani in timpul Primului Razboi Mondial, din ratiuni militare. Cert este insa ca soseaua a fost initial o poteca de munte, utilizata de catre pastorii din Marginimea Sibiului pentru a ajunge cu oile in Tara Romaneasca.
Drumul, cunoscut si sub denumirea de “Poteca Dracului”, a fost refacut in perioada 1934-1939, din ordinele Regelui Carol al II-lea. De altfel, acesta a fost si cel care a inaugurat noua sosea, conducand un autoturism de teren pe toata lungimea ei. Drumul a fost reabilitat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, de catre germani, care il foloseau in scopuri militare, iar ample lucrari de modernizare au avut loc intre anii 2008 si 2009.
Daca doresti sa parcurgi Transalpina la volanul masinii companiei noastre de inchirieri auto, trebuie sa stii ca vei trece prin mai multe comune unde te poti opri sa servesti masa si sa intri in vorba cu localnicii. Este vorba despre comunele Bengesti-Ciocadia (judetul Gorj), Voineasa (Valcea), Jina (Sibiu), Sugag, Alba si Sasciori (Alba). Transalpina se intersecteaza pe parcurs cu DN 67 (la Ciocadia), DN 7A (la Obarsia Lotrului), DN1 si DN7 (la Sebes).
In fiecare an, pe Transalpina au loc diverse competitii sportive. Printre acestea, se numara Campionatul National de Viteza in Coasta, etapa Ranca, desfasurat intre Novaci si Ranca, dar si Turul Ciclist al Romaniei, desfasurat la o altitudine de aproximativ 2.094 de metri. Indiferent ca vrei sa ajungi pe cea mai inalta sosea din tara pentru o competitie sportiva sau pentru un weekend “la inaltime”, atat la propriu, cat si la figurat, este esential sa respecti regulile de circulatie. Astfel, nu depasi viteza de 30 de kilometri pe ora pe tot parcursul Transalpinei!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!