O incursiune auto intr-unul dintre cele mai subestimate judete ale Romaniei
Daca realizezi un sondaj, pe un esantion de 10 persoane, cu intrebarea „Care este cel mai putin cunoscut judet din Romania?”, minimum 3-4 dintre ele iti vor spune Salaj. Motivele sunt multiple: distanta fata de Bucuresti, lipsa unor orase foarte mari, faptul ca este inconjurat de alte judete mult mai cunoscute, precum Cluj, Alba sau Maramures.

Cu toate acestea, titulatura este una nedreapta, intrucat aceasta regiune este una dintre cele mai pitoresti din Romania. Odata ajuns aici, cu ajutorul masinii inchiriate din oferta noastra, surprizele se vor tine lant. Iata, in continuare, doar cateva dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din aceasta zona:
- Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau. In orasul resedinta de judet, se regaseste cel mai important muzeu, care acopera perioade istorice indelungate, de la Neolitic la epoca moderna. Totusi, cel mai interesant „obiectiv” este Caracalla, ghidul muzeului, o proiectie virtuala a imparatului roman Marcus Aurelius Antonius.
- Muzeul Holocaustului din Simleu Silvaniei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, evreii din judetul Salaj au suferit unele dintre cele mai mari orori ale Holocaustului. Tocmai din acest motiv, biserica evreiasca din Simleu Silvaniei a fost transformata in primul Muzeu al Holocaustului din tara. Pe langa fotografii si marturii ale supravietuitorilor, aici poti gasi obiecte de cult specifice sinagogilor.
- Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou. O oaza de liniste atat pentru localnici, cat si pentru turisti, aceasta gradina botanica se remarca prin miile de specii de plante din toata lumea. Astfel, te poti delecta in gradina japoneza sau intr-o adevarata jungla amazoniana in miniatura, dar si printre exponate specifice padurilor tropicale. Totodata, nu uita si de parcul zoo din incinta acestui obiectiv turistic impresionant.
- Manastirea Stramba. Situata aproape de granita cu judetul Cluj, Manastirea Stramba are hramul Adormirii Maicii Domnului si, in ultimii ani, este un lacas de cult din ce in ce mai cautat de credinciosii din intreaga tara. Conform legendei, manastirea a fost intemeiata de un grup de calugari pustnici, din ajutorul primit de la o femeie poreclita „Stramba”. Cel mai pretios obiect din interiorul acestei manastiri este icoana Maicii Domnului cu pruncul – „Dulcele sarut”.
- Gradina Zmeilor. Situata la 10 kilometri de orasul Jibou, in satul Galgau Almasului, aceasta arie protejata este una dintre cele mai interesante rezervatii naturale din Transilvania. Gradina Zmeilor adaposteste numeroase formatiuni stancoase, sculptate de vant sub diverse forme. Acestea au nume precum Sfinxul, Eva, Dorobantul, Soldatii, Acul Cleopatrei, Degetelul, Calugarii, Mosu, Zmeul si Zmeoaica.
- Baile termale Boghis. Nu in ultimul rand, daca iti doresti sa te bucuri de proprietatile apei termale, dar si sa degusti din preparatele traditionale, trebuie sa faci o oprire la baile Boghis, situate putin mai jos de Simleu Silvaniei. Calitatea apei este similara celei regasite in celebrele stranduri din Ungaria, iar marele avantaj al acestor bai termale este ca sunt deschise pe tot parcursul anului, atat vara, cat si iarna. Mai mult decat atat, baile Boghis se adreseaza atat adultilor si copiilor, cat si persoanelor de varsta a treia, care se pot bucura de tratament.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!