Ce este frana de motor? Tot ce trebuie sa stii!
Cel mai probabil, si tu cunosti cele doua metode clasice de franare, cea de mana si respectiv frana de picior, dar afla ca mai exista o modalitate de a incetini sau a opri masina. Aceasta este denumita frana de motor, despre care cei mai multi soferi au auzit, dar putini dintre ei stiu sa o foloseasca in mod corect. Ce este frana de motor? De cele mai multe ori, aceasta metoda de incetinire este folosita de soferii cu multi ani de experienta, deoarece este un procedeu ce necesita mai multa atentie.
Ce este frana de motor?
Trebuie sa stii ca toate cele trei metode de franare au acelasi rol si duc la acelasi efect de oprire sau incetinire a masinii. Diferenta dintre cele clasice si frana de motor consta in procesul de franare, de modul in care se produce acest efect. Frana de motor nu foloseste sistemul mecanic al masinii, ci motorul acesteia.
Practic, incetinirea este efectul de franare pe care il da motorul masinii cand cutia de viteza este cuplata si acceleratia nu este apasata deloc. Atunci motorul nu mai produce energie de miscare, ci consuma din energia de miscare a masinii, reducandu-i, astfel, viteza. Spre deosebire de frana de motor diesel, efecul se simte mult mai repede la masinile cu motor pe benzina, unde viteza scade in momentul in care iei piciorul de pe acceleratie. Cu cat turatia motorului este mai mare, cu atat frana va fi mai puternica.
Este chiar recomandat sa folosesti acest tip de franare, deoarece este o metoda in plus de siguranta, dar este si un mod de a economisi carburant si de a evita uzura consumabilelor din sistemul de franare, precum placute de frana, discuri etc.
ce este frana de motor
Cand trebuie sa folosesti frana de motor?
Daca te gandesti sa faci o plimbare la munte, trebuie sa stii ca, la coborarea serpentinelor, folosirea franei de motor este obligatorie. Drumurile pe serpentine se parcurg in conditii nu chiar prielnice, deoarece vorbim de drumuri virajate, unde frana de motor ajuta cel mai mult. Profita de serviciul de inchirieri auto si alege masina potrivita pentru astfel de drumetii. Iti oferim garantia ca nu vei conduce masini mai vechi de 5 ani, toate fiind supuse unor inspectii tehnice riguroase inainte sa ajunga la tine.
Cu alte cuvinte, cand aderenta cauciuc – drum este redusa, fie ca e vorba de suprafete cu zapada sau gheata, fie ca vorbim de ploi sau nisip, este cel mai indicat sa folosesti franarea de motor.
De asemenea, pe orice drum intins, aceasta metoda este cea mai sigura. Pe astfel de sosele, cum ar fi autostrada, exista intotdeauna riscul ca un alt vehicul sa apara in fata, fie ca face o depasire, fie ca merge cu viteza redusa. In astfel de cazuri, trebuie doar sa iei piciorul de pe pedala de acceleratie, iar viteza se va reduce automat.
In plus, daca vrei sa iesi de pe autostrada, este mult mai avantajos sa iei piciorul de pe acceleratie din timp, urmand sa retrogradezi pana ajungi la viteza dorita, decat sa accelerezi si sa franezi brusc. Avantajele acestei metode constau in economisirea carburantului si in siguranta oferita soferului.
Asadar, acum ca stii ce este frana de motor, poti folosi si tu cu succes aceasta modalitate de franare.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!