• Discount de 10% pentru clasa SUV
Inchiriaza telefonic: 40735.057.777
Lun - Vin: NON-STOP
Educatie rutiera: cand si cum sa folosesti luminile de pozitie corect

Educatie rutiera: cand si cum sa folosesti luminile de pozitie corect

  • focusrent Admin
  • 2 Oct 2023

In universul vast al normelor de circulatie, unele detalii pot parea marunte, dar au un impact major asupra sigurantei tale si a celor din jur. Este esential sa intelegi importanta si modul corect de utilizare a tuturor elementelor vehiculului tau. Unele dintre aceste componente esentiale, dar adesea intelese gresit, sunt luminile de pozitie. Acestea au un rol vital pentru a te face vizibil pe drum, mai ales in conditii de vizibilitate redusa.

Totusi, doar vizibilitatea nu este suficienta. Este crucial sa stii cand si cum sa le folosesti, astfel incat sa nu deranjezi sau sa induci in eroare alti participanti la trafic. Iata ce ar trebui sa stii despre aceste componente!

Cand sa folosesti luminile de pozitie?

La apus sau in zori - Atunci cand soarele nu a rasarit complet sau este pe cale sa apuna, vizibilitatea poate fi compromisa. Chiar daca tu vezi drumul clar, celorlalti participanti la trafic s-ar putea sa le fie dificil sa te identifice. In aceste momente, aprinde luminile fara ezitare.

In conditii de vreme nefavorabila - Indiferent ca este ceata densa, ploaie torentiala sau ninsoare abundenta, aceste conditii scad vizibilitatea si maresc riscul de accidente. Desi in astfel de conditii s-ar putea sa folosesti si alte tipuri de lumini, nu uita sa le incluzi pe cele de pozitie.

In parcare sau pe marginea drumului, pe timp de noapte - Daca esti nevoit sa opresti masina pe marginea drumului pe timp de noapte, fie pentru o problema tehnica, fie pentru o pauza scurta, este important sa fii cat mai vizibil pentru alti soferi.


Cum sa folosesti corect luminile de pozitie?

Fara a-i deranja pe ceilalti - Desigur, scopul principal este sa fii vizibil, dar ai grija sa nu deranjezi sau sa orbesti alti soferi. Acest lucru se poate intampla daca luminile tale sunt prea puternice sau daca sunt montate prea sus.

Verifica-le periodic – La fel ca in cazul celorlalte componente ale masinii, este important sa te asiguri ca luminile functioneaza corect, caci chiar si un bec ars poate fi periculos.

Intelege semnificatia lor - Desi ar putea parea evidente, multe persoane confunda luminile de ceata sau pe cele de faza lunga si scurta cu cele de pozitie.
Asigura-te ca stii exact care buton sau maneta controleaza aceste lumini si foloseste-le doar cand este necesar. Daca esti la volanul unei masini inchiriate, ia-ti cateva minute pentru a identifica functiile si butoanele vehiculului inainte de a porni la drum.

Chiar daca esti un sofer experimentat, nu subestima niciodata importanta de a reveni la baze si de a-ti reimprospata cunostintele. Daca ai nelamuriri, nu ezita sa folosesti Google, sa participi la discutii cu alti soferi si sa pui intrebari. In cele din urma, fiecare decizie pe care o iei in spatele volanului influenteaza siguranta tuturor pe drum. O abordare informata si constienta face diferenta intre un drum sigur si unul periculos.

In incheiere, chiar daca pare un aspect minor, modul in care folosesti luminile de pozitie reflecta nivelul tau de cunostinte si responsabilitate pe drum. Respectand regulile si utilizandu-le in mod adecvat, nu doar ca iti maresti sansele de a fi in siguranta, dar contribui si la crearea unui mediu rutier mai sigur pentru toti. Fii mereu constient de impactul actiunilor tale si nu subestima niciodata puterea unui gest simplu, precum aprinderea luminilor la momentul potrivit!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide