
Ce inseamna martorii din bord si cand indica ei o problema majora?
In cazul in care esti sofer de putin timp sau nu ai mai avut de-a face cu aceasta situatie, aprinderea martorilor din bord poate genera confuzie. Un sofer experimentat trebuie sa stie cand este cazul sa apeleze la un service si cand este vorba despre un semnal de avertizare pentru o problema ce poate fi rezolvata relativ simplu.
Semnificatia culorilor
Este important sa stii ce inseamna martorii din bord, deoarece ei sunt clasificati pe culori, in functie de gravitate. Martorii sunt dispusi in 3 categorii, fiecare culoare desemnand o categorie, iar fiecare categorie anunta un anumit tip de problema:
- Galben – anunta o componenta care nu mai functioneaza corespunzator si care trebuie inlocuita. Situatia nu presupune interventie de urgenta.
- Verde si albastru- te informeaza in legatura cu o anumita componenta a masinii, care nu se afla in starea ei corespunzatoare: usa deschisa, avarii pornite, lumini de intalnire aprinse, etc.
- Rosu – anunta o defectiune grava ce necesita reparatie urgenta. Aceasta situatie poate fi o problema de siguranta serioasa si merita tratata cu atentie maxima
Ce trebuie sa faci atunci cand se aprind luminile de avertizare?
A stii ce inseamna martorii din bord poate sa faca diferenta intre o situatie cu potential periculos si o abordare sigura. Martorii de bord indeplinesc o functie extrem de importanta: ei sunt interfata prin care masina comunica soferului existenta unei probleme. Atunci cand un martor se aprinde, trebuie sa identifici problema si sa iei masuri.
Este deosebit de important sa cunosti ce inseamna martorii din bord, in special daca alegi sa calatoresti in afara tarii la volanul masinii. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ai o problema cu masina, pe care sa nu o poti identifica. Acesta este un aspect care nu trebuie sa te preocupe atunci cand apelezi la serviciile Focusrent. Intreaga flota auto este verificata constant si corespunde tuturor criteriilor de siguranta in vigoare. Iti punem la dispozitie autovehicule in stare tehnica foarte buna, astfel incat sa nu ai parte de surprize neplacute. In acelasi timp, oricand se poate intampla o defectiune neprevazuta, chiar daca masina este la zi cu verificarile. De aceea, este bine sa stii ce inseamna martorii din bord.

Soferii si martorii de bord
Daca nu cunosti fiecare semn care se aprinde in bord, nu-ti face griji. Nu esti singurul. Statisticile spun ca un procent mare dintre soferi nu reusesc sa identifice simbolurile din bord. Un studiu ingrijorator arata faptul ca 96% dintre participanti nu au putut identifica martorul de bord ce indica o problema la sistemul de franare. Un procent similar nu stia cand filtrul de particule indica o defectiune si nici cand au o problema cu lichidul de franare.
Este greu sa identifici toate pictogramele, in special cand numarul acestora depasesc 60, insa, este bine sa stii ce inseamna anumiti martori din bord, adica cei importanti.
Martorii si cele mai importante defectiuni pe care le sesizeaza, in functie de culori
Galben
– martorul ESP se aprinde atunci cand sistemul de tractiune al masinii intra in functiune. In cazul in care acesta ramane aprins pentru o perioada mai mare de timp, este necesar sa apelezi la un service auto.
-Apa in filtrul de combustibil – acest martor este foarte important, caci apa in filtrul de combustibil este o problema serioasa. Daca se aprinde, este necesar sa opresti motorul si sa elimini apa din filtru.
– Probleme la filtrul de particule
Rosu
– Portbagaj deschis – acest martor te avertizeaza ca portbagajul nu este inchis cum trebuie sau este larg deschis
– Supraincalzire motor – daca se aprinde acest martor, este nevoie sa opresti motorul, caci acesta a ajuns la o temperatura foarte ridicata
– Martorul „check engine” – atunci cand se aprinde acest martor, este necesar sa mergi la un service auto, caci poate semnala o problema grava cu motorul
– Probleme la placutele de franare – acesta este un martor foarte important, ce nu trebuie ignorat, deoarece poate duce la situatii periculoase, atat pentru sofer, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.