• Discount de 10% pentru clasa SUV
Inchiriaza telefonic: 40735.057.777
Lun - Vin: NON-STOP
Eficient, dar nu mai presus de lege: iata care sunt limitele de viteza pe drumurile din Romania!

Eficient, dar nu mai presus de lege: iata care sunt limitele de viteza pe drumurile din Romania!

  • focusrent Admin
  • 19 Dec 2022

Daca apelezi la serviciile unei companii de inchirieri auto, vei avea la dispozitie masina potrivita pentru tipul de deplasare pe care o planuiesti. Oferta este extrem de variata, astfel incat poti sa alegi modele ideale fie pentru un city break, fie pentru o excursie pe drumuri de munte sau un periplu prin mai multe zone ale tarii. Poti vedea chiar aici gama larga de autorisme pe care echipa FocusRent ti-i pune la dispozitie in parcul auto.

Conducand masina potrivita, vei avea parte de conditiile si de eficienta dorite atat din punct de vedere al confortului, cat si al consumului de combustibil sau al timpului petrecut pe drum. Insa eficienta nu trebuie sa fie mai presus de lege, iar graba nu are ce sa caute la drum. Pentru a te asigura ca nu vei comite greseli, iti reamintim diferitele limite de viteza pe drumuri din Romania, conform legislatiei actuale.

Viteza maxima pe autostrazi si drumuri expres

La sfarsitul anului 2022, in Romania se circula pe 955 de kilometri de autostrada. Unele dintre aceste drumuri rapide leaga intre ele localitati importante, precum Bucuresti-Ploiesti, Bucuresti-Constanta sau mai vechea Bucuresti-Pitesti. De asemenea, se poate ajunge doar pe autostrada de la Arad la Timisoara si mai departe la Lugoj, de la Deva la Sibiu ori de la Sibiu la Turda, in apropiere de Cluj. In rest, exista doar bucati de cativa kilometri, precum centura orasului Bacau sau unele portiuni dintre Cluj si Targu Mures.

Pe toate aceste sectoare de autostrada, reglementarile referitoare la limite de viteza drumuri Romania spun ca se poate circula cu 130 de kilometri pe ora.

In 2022 a intrat in vigoare o lege noua, care stabileste la 120 de kilometri pe ora viteza maxima pentru drumurile expres. Aceasta a devenit necesara in momentul inaugurarii primelor sectiuni de acest fel: doua tronsoane, care au impreuna aproape 40 de kilometri, intre Craiova si Pitesti.

Ce prevede legea pentru celelalte categorii de drumuri?

Pe drumurile nationale europene, limita este de 100 de kilometri pe ora, iar pe celelalte categorii de drumuri din afara localitatii de 90 de kilometri pe ora.

limite de viteza drumuri romania

In localitati, viteza maxima este de 50 de kilometri pe ora. Aici, trebuie mentionat faptul ca, in functie de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate sa stabileasca, pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, limite superioare, care nu pot depasi insa 80 de kilometri pe ora. Pe de alta parte, exista si posibilitatea stabilirii, in functie de intensitatea circulatiei, a unor limite de viteza inferioare, care nu pot fi mai mici de 30 de kilometri pe ora.

Situatii speciale

Cand vine vorba despre limite de viteza pe drumuri din Romania, trebuie cunoscute si diferitele situatii speciale. De exemplu, in giratorii si pe segmentele care le preceda, limita este de 30 de kilometri pe ora. La schimbarea directiei pe rampe si bretele, limita este de 30 de kilometri in localitate si 50 in afara localitatii.

Pe drumuri neasfaltate se circula cu cel mult 30 de kilometri pe ora, limita care este valabila si in zonele de scoala sau la intalnirea indicatorului „Atentie, copii!“ in localitati. Pe drumurile private si pe cele de parcare din interiorul parcarilor desemnate ca atare, limitele sunt de 5, 10, 15 sau 30 de kilometri pe ora, in functie de indicatoarele existente.

Respecta aceste limite de viteza pe drumurile din Romania si vei evita nu doar amenzi, ci si accidente sau orice alte neplaceri!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide