• Discount de 10% pentru clasa SUV
Inchiriaza telefonic: 40735.057.777
Lun - Vin: NON-STOP
Cum sa eviti accidentele in trafic? Afla care este distanta de franare a masinii in functie de viteza!

Cum sa eviti accidentele in trafic? Afla care este distanta de franare a masinii in functie de viteza!

  • focusrent Admin
  • 12 Jan 2023

Atunci cand ai decis sa devii sofer, ti-ai asumat responsabilitatea de a conduce prudent, astfel incat sa minimalizezi sansele de a-i pune in pericol pe cei din jur, dar si pe tine. Odata ce te afli la volan, trebuie sa conduci responsabil si sa eviti pe cat este posibil evenimentele neplacute.

Cand vine vorba despre accidentele in trafic, cele mai frecvente cauze ale acestora sunt reprezentate de viteza excesiva si aprecierea incorecta a distantei optime pentru franare. Indiferent ca esti un sofer cu o experienta indelungata sau ca tocmai ti-ai obtinut permisul auto, o clipa de neatentie poate fi fatala in timpul mersului.

Viteza este principalul factor care influenteaza distanta pe care masina ta o parcurge din momentul in care ai pus frana si pana se opreste definitiv. De aceea, este esential sa stii care este distanta de franare in functie de viteza.

Distanta de franare, alaturi de cea de reactie, reprezinta elementele care compun distanta totala de oprire. Mai exact, pana la momentul in care masina ta s-a oprit definitiv, treci mai intai prin timpul de reactie, in care observi ca automobilul din fata ta a franat si ca trebuie sa faci si tu acelasi lucru. Apoi, intervine distanta de franare, care reprezinta momentul in care apesi pedala si portiunea de drum parcursa pana la masina se opreste.

Distanta de franare in functie de viteza

Foarte multi soferi se intreaba care este distanta regulamentara intre vehiculul propriu si cel din fata. Ei bine, codul rutier nu specifica exact cat de departe trebuie sa stai de cel din fata ta, insa acesta indica faptul ca soferul unui vehicul care circula in spatele altuia are obligatia de a pastra o distanta suficienta fata de acesta, pentru evitarea coliziunii.

Chiar daca legislatia nu specifica cati metri trebuie sa fie intre tine si masina din fata, trebuie sa ai grija intotdeauna sa mentii o distanta optima, astfel incat sa ai suficient timp de reactie si de franare. Odata ce faci acest lucru, ai parte numai de beneficii: iti poti alcatui o imagine mai buna asupra drumului si vei economisi combustibil, pentru ca nu vei mai fi nevoit sa franezi de fiecare data cand cel din fata ta o face.

distanta de franare a masinii in functie de viteza

Factori ce pot influenta distanta de franare

Cu siguranta fiecare sofer este constient ca oprirea totala a masinii nu are loc fix in momentul in care este apasata pedala, insa exista cativa factori care pot influenta distanta de franare obisnuita.

De exemplu, daca sistemul de franare este defect si placutele de frana sunt foarte uzate, autoturismul se va opri mai greu. Acelasi lucru se poate intampla si din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care fac ca nivelul aderentei sa scada sau din cauza cauciucurilor care sunt nepotrivite pentru sezon.

Este important ca fiecare sofer sa cunoasca aceste informatii esentiale pentru a putea conduce intr-un mod responsabil. Odata ce te urci la volanul masinii, trebuie sa stii ca atat siguranta ta, cat si a celorlalte persoane din jur tine de atentia, timpul de reactie si deciziile pe care le iei.

Echipa FocusRent te incurajeaza sa ai in vedere aceste aspecte atunci cand decizi sa inchiriezi un vehicul. Daca esti interesat de un autoturism de inchiriat, poti accesa oferta noastra variata chiar aici. Chiar daca masinile din parcul nostru auto nu sunt mai vechi de 5 ani si sunt supuse unor inspectii tehnice riguroase, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a evita un accident.

Tine cont de distanta de franare a masinii in functie de viteza si fii intotdeauna un sofer responsabil, care evita accidentele in trafic!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide