• Discount de 10% pentru clasa SUV
Inchiriaza telefonic: 40735.057.777
Lun - Vin: NON-STOP
Ce inseamna ABS si cum te ajuta acest sistem? Tot ce ai nevoie sa stii!

Ce inseamna ABS si cum te ajuta acest sistem? Tot ce ai nevoie sa stii!

  • focusrent Admin
  • 28 Jun 2023

ABS este prescurtarea de la Anti-lock Braking System si reprezinta un sistem de siguranta al masinii, care previne blocarea completa a rotilor in timpul franarii si mentine aderenta intre anvelope si suprafata de rulare a drumului. Practic, ABS-ul este componenta responsabila de oprirea vehiculului in siguranta, atunci cand apare pe sosea un obstacol, iar soferul este nevoit sa franeze brusc. Aceasta va stabili presiunea care trebuie sa fie exercitata atunci cand se apasa pedala de frana, pentru ca rotile sa nu se blocheze si sa nu derapeze. 

In cazul in care te intrebi daca si masina ta beneficiaza de acest sistem, trebuie sa stii ca, din 2011, este obligatoriu, astfel ca, daca automobilul tau este fabricat in acest an sau mai tarziu, ABS-ul ar trebui sa fie prezent. Sistemul este alcatuit din 4 senzori ABS, care sunt mici dispozitive plasate pe fiecare roata in parte, un modulator sau o pompa ABS si un calculator sau un modul de control. 

Cand se activeaza ABS-ul?

Daca ai inteles ce inseamna ABS si cum functioneaza, este important sa stii si care sunt situatiile in care se activeaza acest sistem. Ei bine, desi este creat pentru a-ti oferi siguranta atunci cand un obstacol iti apare in cale si esti nevoit sa franezi brusc, ABS-ul poate porni si din alte motive ce tin de stilul tau de condus sau de starea in care se afla cauciucurile automobilului. 
Astfel, sistemul se poate activa daca:

- Pedala de frana este apasata brusc;

- Franarea are loc sub limita de aderenta a drumului, conditie in care rotile se pot bloca;

- Cauciucurile sunt uzate.

 
Defectiuni ale sistemului ABS

Atunci cand apar defectiuni la nivelul acestor componente, se aprinde martorul din bord sau poti chiar sa observi in mers aceasta problema a masinii. Iti poti da seama de aceasta avarie atunci cand este nevoie sa apesi cu mai multa forta pedala de franare, pentru ca aceasta sa functioneze, sau cand pedala nu raspunde deloc. Este posibil ca nu intotdeauna sa se strice intreg sistemul, ci poate fi vorba doar despre un sezor care s-a defectat.

Daca te confrunti cu o astfel de problema, trebuie sa stii ca poate fi rezolvata doar intr-un service autorizat, acolo unde profesionistii se pot ocupa ca la carte de autoturismul tau. In cazul in care intampini probleme la sistemul ABS atunci cand te afli la volanul unei masini inchiriate, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa apelezi compania de inchirieri auto, care te va ghida cu privire la urmatorii pasi.

Atunci cand colaborezi cu o firma profesionista, asa cum este FocusRent, ai garantia ca esti ajutat intotdeauna de o echipa deshisa, prietenoasa, orientata spre nevoile tale. 
Fiecare sofer trebuie sa stie ce inseamna ABS si care este rolul acestui sistem, in primul rand pentru a spori siguranta atunci cand se afla la volanul masinii, apoi pentru a intelege cum sa il utilizeze corect si sa optimizeze performantele acestuia. Acorda atentie informatiilor prezentate si stapaneste toate detaliile despre autoturismul pe care il conduci! Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide